نمایشگاه مجازی هنر کودک

نمایشگاه مجازی پنجره های رنگی خیال

کلیپ بازدید مجازی از نمایشگاه پنجره های رنگی خیال

مجموعه پنجره های رنگی خیال

زمستان 1399

تکنیک: مرکب و گواش

مجموعۀ پیش رو،  در بردارندۀ آثار نقاشی روی بوم  کودکان مؤسسه است که نقطه آغازین مسیرش از داستانی به نام” در باران از سفر آمد” اثر  “احمد رضا احمدی” شکل گرفت.

کتاب، روایت پسری است که در انتظار دیدار پدرش، هر روز در کنار پنجره پرندۀ خیالش به هر سو پر می‌کشد و آن چه را در آن سوی پنجره و دیوار خانه و در کوچه و محل ورای واقعیت، تجسم و خیال می‌کند برای مادرش توصیف می‌کند تا در روز هشتم پدرش از سفر در باران باز می‌گردد.

 خواندن کتاب و گفت و گو در باره آن و در ادامه طرح پرسشی از دانش‌آموزان روندی را در کلاس شکل داد:

“اگر به جای پسرک قصه صبح بیدار شوید و  از پنجره اتاق به بیرون نگاه کنید، دوست دارید چه ببینید؟”

دانش آموزان از محله و خانه‌های خود گفتند، از موضوعاتی صحبت کردند که در پس پنجره‌های خانه‌های‌شان و واقعیت بیرونی می‌بینند، آن چه را که دوست دارند و مواردی که دوست ندارند.

 از آرزوها و دلتنگی‌ها، خاطرات  و زندگی روزمره خود صحبت کردند. هر کودک مسیر خود را طی کرد و در آخر تصویر خیالی‌اش از دغدغه‌ها و آرزوهایش را به تصویر کشید.

این حق من است

زمستان 1398

تکنیک: مرکب

پیمان‌نامه حقوق کودک یک کنوانسیون بین‌المللی است که حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کودکان را بیان می‌کند. دولت‌هایی که این معاهده را امضا کرده‌اند موظف به اجرای آن هستند و شکایت‌های راجع به آن به کمیته حقوق کودک ملل متحد تسلیم می‌شود.

این کنوانسیون در  نوامبر ۱۹۸۹ مورد پذیرش مجمع عمومی سازمان ملل متحد قرار گرفت و از ۲ سپتامبر ۱۹۹۰ لازم‌الاجرا شده‌است. تاکنون ۱۹۳ کشور این سند را تصویب کرده‌اند یا به آن ملحق شده‌اند. به این ترتیب این سند مقبول‌ترین سند حقوق بشر در تاریخ است.

آنچه پیش روی شما در این مجموعه قرار دارد، تصویرسازی مفادی از پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک است توسط کودکان مؤسسه و ترجمه‌هایی آزاد و کودکانه از این اصول. در ابتدا مفادی از پیمان‌نامه در کارگاه‌های حقوق کودک از طریق داستان‌خوانی و گفتگو به کودکان آموزش داده شد. سپس در کلاس‌های هنر، کودکان دریافت خود را از این اصول به تصویر کشیدند.

مجموعه پهلوانان

زمستان 1398

تکنیک: روان‌نویس و گواش

این طرح درس مبتنی بر مشاهدۀ مربی از جنبه‌های زورآزمایی و قلدری  بین  کودکان انتخاب شد. شکست، پیروزی، رقابت، قدرت‌طلبی و مبارزه که از بازی‌ها و گفتگوهای کودکان به ویژه پسرها، استنباط می‌شد. داستان پهلوان پوریای ولی و شرح جوانمردی، تردید و دودلی‌اش برای تصمیم به کشتی پهلوانی گرفتن و پذیرش پیروزی رقیبش، بن مایه کتابی است که برای این طرح درس در کلاس انتخاب شد. تصویرسازی بر اساس کتاب “پهلوان پهلوانان” به نویسندگی “نادر ابراهیمی” و تصویرگری “علی اکبر صادقی” طرح کلی کلاس هنر را شکل داد.

جلسه اول با معرفی کتاب”پهلوان پهلوانان”آغاز شد.  معرفی نویسنده و تصویرگر آن. سپس با طرح پرسش کلیدی  از کودکان: “پهلوان کیست؟ آیا پوریای ولی را می شناسید؟” گفتگو در کلاس ادامه پیدا کرد. در روند خواندن کتاب گفت و گوهای  قابل توجهی با کودکان پیرامون این پرسش‌ها شکل گرفت: اگر جای پوریای ولی بودید چه می‌کردید؟ چه بخشی از این داستان را دوست داشتید؟

سپس  کودکان با طرح  دو فعالیت، تصویرسازی های خود را ادامه دادند. 1.کشیدن شخصیت پوریای ولی (با مداد مشکی و کاغذ). 2. ترسیم بخشی از داستان را که دوست داشتند و درباره آن گفت و گو کردند. (با  تکنیک روان‌نویس روی کاغذگراف)

مجموعۀ عروسک‌های هویتی

زمستان 1397

تکنیک: دوخت و پارچه

مجموعۀ عروسک‌های هویتی برآمده از کارگاه یک روزۀ عروسک‌سازی کودکان است که در آن همۀ مقاطع تحصیلی مدرسه  مشارکت داشتند. عروسک‌ها بر اساس اقلیم و منطقۀ هویتی کودکان مؤسسه یعنی کشور افغانستان انتخاب شد. مواد ساخت عروسک بر اساس مشابهت و نزدیکی به نوع پوشش در منطقۀ مورد نظر در نظر گرفته شده است. این عروسک‌های نمایشی برای قصه‌گویی، روایت‌گری و نمایش‎ دادن و هر نوع بازی کودکانۀ مبتنی بر نمایش طراحی شده‌اند. 

مجموعۀ سیمرغ

بهار 1396

تکنیک: کلاژ و ترکیب مواد

“خویش را دیدند سیمرغ تمام       بود خود سیمرغ سی مرغ مدام”

اثر هنری “سیمرغ” کار گروهی از کودکان موسسۀ  “یاریگران کودکان کار پویا” است که بر اساس داستان سیمرغِ عطار در چند مرحله خلق شده است. در این فعالیت  مجموع سی  کودک از مقاطع پیش‌دبستانی تا سوم دبستان مشارکت داشته‌اند. ابتدا روایت ساده شده‌ای از داستان، برای کودکان بازگو شد تا  با مفهوم سیمرغ آشنا شوند، سپس هر یک از کودکان بر اساس تخیل و ذهنیت خود، یکی  از سی پرنده را به تصویر کشیدند.

در مرحله بعد، جمعی از کودکان، زمینۀ بوم را رنگ‌آمیزی  کرده و در مرحلۀ آخر سی پرنده  نقاشی  شده با کمک مربیان بر روی بوم چسبانده شد. بدین ترتیب اثر “سیمرغ” از سی مرغ کودکان خلق گردید.

مجموعۀ چهل تکۀ قصه‌گو

پاییز 1397

تکنیک: پارچه، دوخت، مرکب

ایدۀ اصلی این کار از آیین‌های سنتی شب یلدا شکل گرفت؛ نقاشی پارچۀ چهل تکۀ کرسی یلدا. هر کودک بخشی از  هویت، آرزو و تجربه‌هایش را بر روی تکه‌ای پارچه ترسیم کرد. در این فرایند همۀ کودکان مؤسسه در رده‌های سنی مختلف حضور داشتند. در نهایت کار شامل نود تکه شد و این تکه‌ها توسط یکی از مادران مؤسسه به هم دوخته شد. کار نهایی توسط کودکان مؤسسه در جشن شب یلدا به دیوار حیاط مؤسسه آویخته شد.