مقاله

تروما کودک

عنوان : در باره ترومای کودک – بخش اول: واقعه تروماتیک چیست؟
نویسنده : افشین زمانی، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
هشتگ ها: تروما – تروماتیک- واقعه تروماتیک- کودک – تجربه تروماتیک –
واقعه تروماتیک واقعه ای خشونت آمیز یا خطرناک و هولناک است که زندگی کودک یا تمامیت بدنی او را مورد تهدید قرار می دهد. همچنین شاهد یک واقعه تروماتیک که زندگی یا امنیت جسمی یک شخص مورد علاقه را تهدید می کند می تواند تروماتیک باشد. این موضوع بویژه برای کودکان اهمیت دارد چون حس امنیت آنها بستگی به امنیت احساس شده در مورد افراد یا منابع دلبستگی شان دارد.
تجارب تروماتیک می توانند هیجانات شدید و واکنشهای بدنی ایجاد کنند که حتی مدتها بعد از واقعه نیز باقی می مانند. کودکان ممکن است حس وحشت، درماندگی یا ترس و همچنین واکنشهای فیزیولوژیکی مثل طپش قلب، تهوع یا از دست دادن کنترل روده یا مثانه را تجربه کنند. همچنین آن گروه از کودکانی که برای اجتناب از پیامدهای تجربه تروماتیک قادر به حمایت از خودشان نیستند یا حمایت از دیگران را تجربه نمی کنند، به دلیل شدت پاسخهای هیجانی و جسمی ممکن است حس زیر فشار بودن شدید و از پا در آمدن را تجربه کنند.
اگر چه بزرگسالان تلاش زیاد می کنند که کودکان را امن نگه دارند اما وقایع خطرناک ممکن است اتفاق بیافتند. این خطر می تواند خارج از خانواده (مثل بلایای طبیعی، تصادفات و …) یا از درون خانواده باشد مثل خشونت خانگی، ابیوز جنسی یا بدنی یا مرگ غیر منتظره افراد مورد علاقه.
چه تجاربی می تواند تروماتیک باشند؟
– ابیوز روان شناختی، جنسی، بدنی و غفلت (از جمله قاچاق انسان)
– فجایع تکنولوژیکی و طبیعی یا تروریستی
– خشونت اجتماعی یا خانوادگی
– از دست دادن فجیع یا ناگهانی فرد مورد علاقه
– اختلال مصرف مواد (شخصی یا خانوادگی)
– پناهندگی و تجارب جنگ
– تصادفات شدید یا بیماری تهدید کننده زندگی

وقتی کودکان در موقعیتهائی بوده اند که ترس از دست دادن جان شان را تجربه کرده یا تصور می کردند که حتما صدمه خواهند دید، شاهد خشونت بوده اند یا به نحو غم انگیزی شخص مورد علاقه خود را از دست داده باشند، آنها ممکن است علائمی از استرس تروماتیک کودکان را نشان بدهند.
استرس تروماتیک کودک چیست؟
کودکانی که از استرس تروماتیک کودکی رنج می برند کودکانی هستند که در معرض یک یا چند تروما در سیر زندگی شان بوده اند و واکنشهائی را نشان می دهند که زندگی روزمره آنها را متاثر می کند و حتی بعد از پایان وقایع نیز ادامه دارند.

مطلب ادامه دارد…..

منبع: The National Child Traumatic stress Network

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *